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Oggetto:
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Microbiologia (Tecniche erboristiche)

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Microbiology

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Anno accademico 2022/2023

Codice dell'attività didattica
FAR0253
Docenti
Vivian Tullio (Titolare del corso)
Janira Roana (Titolare del corso)
Corso di studi
[003701] TECNICHE ERBORISTICHE
Anno
2° anno
Periodo didattico
Secondo semestre
Tipologia
Affine o integrativo
Crediti/Valenza
5
SSD dell'attività didattica
MED/07 - microbiologia e microbiologia clinica
Modalità di erogazione
Tradizionale
Lingua di insegnamento
Italiano
Modalità di frequenza
Obbligatoria
Tipologia d'esame
Scritto ed orale
Prerequisiti
per una valida preparazione in campo microbiologico è fondamentale una conoscenza dei principî fondamentali della biologia generale e, possibilmente, della chimica, della biochimica e dell'immunologia.
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Sommario insegnamento

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Obiettivi formativi

 Perchè studiare la microbiologia? La microbiologia è una disciplina in continuo sviluppo, una scienza in cui convergono altre discipline come la biologia, la chimica, la fisica, la genetica, la biologia molecolare, ecc. Campi di interesse sono la batteriologia, virologia, micologia, protozologia. I microrganismi svolgono diversi ruoli sul nostro pianeta, molti dei quali sono importanti per rendere la terra un ecosistema abitabile e sostenibile. Molte proprietà dei microrganismi possono essere utilizzate a basso costo per risolvere vari problemi relativi all'ambiente, alla sicurezza alimentare, alla nutrizione, alla biodegradazione, al biorisanamento, all'agricoltura sostenibile, ecc. 

L 'insegnamento ha lo scopo di fornire agli studenti/studentesse elementi sufficienti per comprendere: la biologia dei microrganismi, la genetica batterica e la tecnologia del DNA ricombinante, l'uso sostenibile dei microrganismi, la diffusione di molte malattie trasmissibili per contaminazione di preparati erboristici, la risposta dell’ospite contro i microrganismi infettanti, i farmaci antimicrobici ed il loro uso. Inoltre, l'insegnamento comprende lo studio dell’analisi e del controllo microbiologico di preparati erboristici.

 



Why study microbiology? Microbiology is a branch of the biological sciences which is concerned with the study of microorganisms, in particular bacteria, viruses and fungi. Microorganisms perform diverse roles on our planet, most of which are important to make earth a habitable and sustainable ecosystem. Many properties of microorganisms are being utilized to solve various problems related to the environment, food security, nutrition, biodegradation, bioremediation, sustainable agriculture, etc. Hence, microbiology is an exciting and critical discipline of study: it provides many challenges and offers many rewards. Microorganisms are the simplest of living things, permitting ready study of life processes. The study of microorganisms has led to many important discoveries concerning the mechanisms of the expression of the genetic code; the mechanism of antigen-antibody reactions and cellular immunity; the process of molecular and cellular differentiation, etc.

The purpose of this course is to offer comprehensive training in the biology of pathogenic microorganisms (bacteria, viruses, fungi), antimicrobial natural drugs and their use, prevention and control of microbial diseases for contamination of herbal preparations

Oggetto:

Risultati dell'apprendimento attesi

Alla fine delle lezioni gli studenti e le studentesse dovrebbero essere in grado di comprendere che la conoscenza del mondo microbico è importante da un lato per salvaguardare l'equilibrio ecologico dell'ambiente e dall'altro per attuare il giusto controllo delle malattie infettive

At the end of the course students should be able to understand the importance of microbial world to protect the ecological balance of the environment and to implement the right control of infectious diseases

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Modalità di insegnamento

Lezioni Frontali con utilizzo di slides.

Le esercitazioni di laboratorio si svolgeranno in presenza a piccoli gruppi.

Occorre registrarsi al corso

 [ENGLISH]

The lessons will be held in the classroom.

The laboratory exercises will be done in small groups.

Please register for the Course

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Modalità di verifica dell'apprendimento

Non sarà effettutata nessuna prova in itinere. La verifica della preparazione degli studenti e delle studentesse consiste in una prova scritta e una prova orale, riguardanti il programma svolto durante il 2 secondo semestre.                                                     

L'esame, della durata complessiva massima di 80 minuti, è strutturato in una prova scritta con 15 domande a risposta multipla (12 punti max) e 3 domande a risposta aperta (6 punti max ciascuna) e in una prova orale da sostenersi solo in caso di superamento della prova scritta. La prova scritta si ritiene superata se si è raggiunto un punteggio complessivo di almeno 18/30. La prova orale integrativa, successiva alla correzione dello scritto, consiste nella discussione dell'elaborato e di una eventuale domanda (5 punti max). 

Per eventuali disturbi dell'apprendimento sono privilegiate verifiche esclusivamente orali o in alternativa, in caso di prova scritta, è concesso, un tempo supplementare del 30% come da regolamento.

Gli studenti e le studentesse si impegnano a rispettare il patto di lealtà con la docente e ad adottare una condotta corretta non utilizzando sussidi di alcun tipo.

Prima dell'inizio della prova, i candidati dovranno mostrare, alla Commissione, un documento attestante l’identità.

[ENGLISH]

No ongoing tests will be carried out. The verification of the preparation of students consists of a written test and an oral test, concerning the program carried out during the second semester.

The exam, which has a total duration of 80 minutes, will include a written test followed by an oral test. The written exam is divided into two parts: a written test with 15 multiple-choice questions (12 points maximum) and three open-ended questions (6 points max each). The written test will be passed, with an overall score of at least 18/30. In case of a positive result, the written test is followed by the supplementary oral exam, which includes a discussion of the written test as well as the possibility of an oral question (5 points max).

For any learning disabilities, only oral tests are preferred, or alternatively, in the case of a written test, an additional time of 30% is granted as per regulation.

Students undertake to respect the loyalty pact with the teacher and to adopt correct conduct by not using subsidies of any kind.

Before the start of the test, candidates must show the Commission a document certifying their identity.

 

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Attività di supporto

Laboratorio (in presenza a piccoli gruppi).

Osservazione colture batteriche e fungine. Tecniche di semina
Microscopio ottico, colorazione di Gram per batteri, allestimento preparati fungini.
Valutazione attività antimicrobica dei prodotti naturali
(MIC, MBC, antibiogramma)

Laboratory practice (small groups of few students)

Correctly focusing the microscope. Proper handling and cleaning of the microscope

Properly preparing slides for microbiological examination (Gram stains and fungal wet-mounts)

Using appropriate microbiological media including isolating colonies and using biochemical test media

Spreading correctly diluted samples for counting

Determining microbial sensitivities to herbal products: the disk diffusion method, the dilution methods (MIC, MBC)

Using standard microbiology laboratory equipment, including incubators and sterilizing instruments

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Programma

Una nuova pandemia da Coronavirus: Sars-Cov2 (Covid19). Evoluzione e scenari futuri.

Il concetto di salute e l'equilibrio tra ambiente, ospite, agente infettivo

Concetti generali della microbiologia

Microrganismi Procarioti ed Eucarioti. Classificazione dei microrganismi

I Batteri  
               Struttura della cellula batterica, morfologia e dimensioni
                        citoplasma, organuli ed inclusioni, membrana cellulare
                        corpo nucleoide
                        parete cellulare Gram positivi e Gram negativi
                        sintesi parete cellulare
                        capsula, strato mucoso, glicocalice, biofilm
                        organi di movimento (flagelli) e di adesione (pili e fimbrie)
Coltivazione dei microrganismi

            Esigenze nutrizionali ed ambientali
                        eterotrofia e autotrofia
                        batteri aerobi e anaerobi
                        temperatura, umidità, pH, pressione osmotica
            Terreni colturali per batteri e miceti
               Tecniche di semina

Differenziamento reale e temporaneo
Duplicazione del DNA batterico: sistema teta e sigma (rolling circle)
            Divisione cellulare                   
            Crescita batterica
            Pleiomorfismo
            Sporulazione                  
I miceti
morfologia, nutrizione e riproduzione - I lieviti e le muffe
I virus
Struttura e composizione della particella virale
            fasi del ciclo moltiplicativo
            batteriofagi, ciclo litico e lisogeno
            metodi di coltivazione

Genetica dei microrganismi
          fenotipo e genotipo
          i plasmidi 
          variabilità genetica: mutazioni e ricombinazione
                        agenti mutageni
                        replica plating
            ricombinazione genetica: coniugazione, trasformazione, trasduzione
            conversione fagica (lisogenica)
Agenti microbici
Infezioni ed immunità

            la risposta immunitaria nei confronti delle infezioni

Agenti chimici e fisici ad attività antimicrobica
            metodi di sterilizzazione
            disinfettanti, antisettici e conservanti
Trattamenti naturali antimicrobici
          fitoterapici
Microbiologia applicata 
Controllo microbiologico dei prodotti naturali

            controllo di sterilità
            saggio dei pirogeni

A new pandemic Corona virus: Sars-Cov2 (Covid19). What is our future?

Scope of microbiology and the microbes

Fields of microbiology: bacteriology, virology, mycology, parasitology, chemotherapy, genetics and molecular biology

Characteristics of Prokaryotic and Eukaryotic cells

Bacteria: size, shape, arrangement

Bacterial internal structures: cytoplasm, nuclear region, ribosomes, inclusions, the cell membrane (mesosomes and PBPs), the cell wall

Bacterial external structures: capsula, flagella, pili

The movement by substances across membranes: simple and facilitated diffusion, osmosis, active transport

Bacterial differentiation: cell division, phases of growth, sporulation process, pleiomorfism

Growth and culturing of bacteria and fungi. Factors affecting microbial growth: pH, temperature, oxygen, moisture, osmotic pressure. Nutritional factors: autotrophism, eterotrophism, paratrophism. Culture media.

Overview of genetic processes. DNA replication (sigma and teta mechanisms), mutations. Replica plating assay. The types and significance of gene transfer: transformation, conjugation, transduction. Plasmids, transposons, genetic recombination.

Viruses. General characteristics. Components, size and shape. Bacteriophages. Viral replication. Culturing of viruses.

Fungi. Characteristics, replication, classification and the importance of fungi. Yeasts and moulds.

Sterilization and disinfection.

Microbial control: a) Immunology and immunity. Characteristics of the immune system. b) Antimicrobial agents (phytotherapics). General properties of antimicrobial agents.

Factors that favor the microbial contamination of herbal products.

Applied microbiology. Microbiological control of herbal products: assessment of sterility, bacterial endotoxins (pyrogens).

Testi consigliati e bibliografia



Oggetto:
Libro
Titolo:  
Microbiologia Farmaceutica 3 edizione
Anno pubblicazione:  
2021
Editore:  
Edises, Napoli
Autore:  
Carlone N., Pompei R., Tullio V.
ISBN  
Note testo:  
Contiene codice personale per accedere a materiale didattico
Obbligatorio:  
Si


Oggetto:
Libro
Obbligatorio:  
Si
Oggetto:

Microbiologia Farmaceutica 2 edizione EDISES 2013

Carlone N., Pompei R.


Tullio V. Yeast Genomics and Its Applications in Biotechnological Processes: What Is Our Present and Near Future? J Fungi (Basel). 2022 Jul 20;8(7):752. doi: 10.3390/jof8070752. PMID: 35887507; PMCID: PMC9315801. Since molecular biology and advanced genetic techniques have become important tools in a variety of fields of interest, including taxonomy, identification, classification, possible production of substances and proteins, applications in pharmacology, medicine, and the food industry, there has been significant progress in studying the yeast genome and its potential applications. Because of this potential, as well as their manageability, safety, ease of cultivation, and reproduction, yeasts are now being extensively researched in order to evaluate a growing number of natural and sustainable applications to provide many benefits to humans. This review will describe what yeasts are, how they are classified, and attempt to provide a rapid overview of the many current and future applications of yeasts. The review will then discuss how yeasts-including those molecularly modified-are used to produce biofuels, proteins such as insulin, vaccines, probiotics, beverage preparations, and food additives and how yeasts could be used in environmental bioremediation and biocontrol for plant infections. This review does not delve into the issues raised during studies and research, but rather presents the positive outcomes that have enabled several industrial, clinical, and agricultural applications in the past and future, including the most recent on cow-free milk. 

Tullio V, Roana J, Cavallo L, Mandras N. Immune Defences: A View from the Side of the Essential Oils. Molecules. 2023 Jan 3;28(1):435. doi: 10.3390/molecules28010435. PMID: 36615625; PMCID: PMC9824899. The use of essential oils is increasingly being investigated among new therapeutic approaches based on medicinal plants and their extracts. With the wide use of synthetic and semi-synthetic antimicrobial drugs, the spread of drug-resistant clinical isolates has increased, and research is directed towards natural products, such as essential oils, as useful antimicrobial resources. In the context of a prospective infection, we compared the impact of essential oils and common antimicrobial agents on the microbicidal activity of human phagocytes. Here, we present the results of our decades-long investigation into the effectiveness of thyme red oil (26.52% thymol chemotype), tea tree oil (TTO), and Mentha of Pancalieri [(Mentha x piperita (Huds) var. officinalis (Sole), form rubescens (Camus) (Lamiaceae)] essential oils on human polymorphonuclear leukocytes (PMNs) capacity to kill clinical strains of Candida albicans and C. krusei when compared to three antifungal drugs used to treat candidiasis (fluconazole, anidulafungin, and caspofungin) These essential oils demonstrate antifungal drug-like and/or superior efficacy in enhancing intracellular killing by PMNs, even at subinhibitory concentrations. Our results are compared with data in the literature on essential oils and immune system interactions. This comparison would aid in identifying therapeutic solutions to the increasingly prevalent antibiotic resistance as well as filling in any remaining knowledge gaps on the bioactivity of essential oils.  



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Note

Requisiti: per una valida preparazione in campo microbiologico è fondamentale una conoscenza dei principî fondamentali della biologia generale e, possibilmente, della chimica, della biochimica e dell’immunologia.

Prerequisites: acknowledge of the fundamental principles of general biology, chemistry and biochemistry and anatomy.

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Ultimo aggiornamento: 17/05/2023 16:35
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